США вперше покарали китайські фірми за пряму військову допомогу рф

США вперше покарали китайські фірми за пряму військову допомогу рф

США вперше запровадили санкції проти китайських виробників дронів за пряме виробництво зброї для росії. В "чорний список" потрапили Xiamen Limbach Aircraft Engine та Redlepus Vector Industry Shenzhen, пише CNN.

Ці дві фірми співпрацювали з оборонними компаніями країни-агресорки для виробництва дронів далекого радіусу дії серії "Гарпія". Ці безпілотники були спроєктовані, розроблені та виготовлені в Китаї перед відправкою в рф.

  • Xiamen Limbach Aircraft Engine звинуватили у виробництві двигунів для дронів "Гарпія",
  • Redlepus Vector Industry Shenzhen - у співпраці з російською фірмою ТСК Вектор, постачаючи безпілотники та компоненти для них.

"росія застосувала "Гарпію" у своїй жорстокій війні проти України, знищуючи критично важливу інфраструктуру та спричинивши масові жертви... Тоді як Сполучені Штати раніше вводили санкції щодо (китайських) підприємств, що надають критично важливі ресурси для російської військово-промислової бази, це перші санкції США, введені щодо (китайських) підприємств, які безпосередньо розробляють та виробляють комплексні системи озброєнь партнерство з російськими фірмами", - вказано у заяві американського Мінфіну.

На додачу, обмежувальні заходи ввели проти російського бізнесмена, який володіє компанією ТСК "Вектор". Проти самої компанії санкції США запровадили торік у грудні.

Представник Держдепу США Метью Міллер заявив, що Вашингтон давно фіксує факти передачі компаніями з Китаю комплектуючих та устаткування російським підприємствам, які випускають озброєння. Однак , "це був перший випадок, коли ми побачили, як китайська компанія сама виробляла зброю, яку потім використовувала на полі бою рф", - зауважив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Пекін перетворився на ключового спільника Москви у війні рф проти України. Він наголосив, що ці дії Китаю не можуть залишитися без відповіді. 

Головне