США та Велика Британія стурбовані можливою передачею ядерних технологій Ірану від росії

США та Велика Британія стурбовані можливою передачею ядерних технологій Ірану від росії

США та Велика Британія висловили глибоке занепокоєння через те, що росія ділиться з Іраном секретними технологіями та інформацією, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї. У відповідь на це Іран надає Москві балістичні ракети для війни в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg.

За словами західних офіційних осіб, росія активізувала співпрацю з Іраном, що включає обмін ядерними технологіями. Це призводить до побоювань, що Іран може наблизитися до створення ядерної зброї. Водночас, Іран постачає росії балістичні ракети, що використовується у війні з Україною.

Ці питання були обговорені під час стратегічної зустрічі між британським прем’єр-міністром Кіром Стармером і президентом США Джо Байденом у Вашингтоні. Офіційні особи висловили тривогу з приводу посилення військових зв'язків між росією та Іраном.

Речник Ради національної безпеки Білого дому підтвердив, що адміністрація Байдена залишається стурбованою ядерною діяльністю Ірану і готова вжити всі необхідні заходи для запобігання будь-якої ядерної ескалації.

Міністри закордонних справ Групи семи засудили постачання іранських балістичних ракет до росії, назвавши це подальшою ескалацією війни в Україні та закликавши до її припинення.

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив припущення, що росія ділиться з Іраном не тільки ядерними технологіями, але і космічною інформацією. Блінкен також підтвердив, що Москва отримала іранські балістичні ракети Fath-360.

Іран наполягає, що не має наміру створювати ядерну зброю, хоча існують занепокоєння, що він може змінити свою політику у відповідь на напруженість з Ізраїлем. МАГАТЕ повідомило про зростання рівня ядерного пального в Ірані, що може дати можливість створення боєголовок у випадку зміни політики Ірану.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Сполучені Штати Америки нині працюють над новим пакетом допомоги України, який буде суттєвим.

Головне