США та союзники обговорюють зобов'язання щодо вступу України в НАТО

США та союзники обговорюють зобов'язання щодо вступу України в НАТО

Сполучені Штати Америки, Велика Британія та кілька ключових союзників України активно обговорюють, наскільки рішуче взяти на себе зобов’язання щодо членства України в НАТО на майбутньому 75-му саміті у Вашингтоні.

Про це повідомляє CNN.

Офіційні особи США та Німеччини запропонували, щоб на саміті Альянс пообіцяв Україні “міст” до членства в НАТО, а не “незворотний шлях”.

“На саміті ми зробимо конкретні кроки, щоб наблизити Україну до НАТО та забезпечити наявність мосту до членства, який буде міцним і добре освітленим”, – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з НАТО.

Однак високопоставлений представник США зазначив, що адміністрація Байдена не вважає, що термін “незворотний” буде підтриманий усім Альянсом, зокрема через позицію Угорщини.

Деякі члени НАТО також неохоче використовують це слово, оскільки Україна ще має здійснити необхідні демократичні та антикорупційні реформи для членства, додав представник США.

“Більшість країн Центральної Європи розчаровані двозначністю та зволіканням адміністрації Байдена щодо окреслення конкретного шляху для України”, сказав центральноєвропейський дипломат.

Інший європейський посадовець сказав, що союзники ЄС безпосередньо лобіювали Білий дім, щоб зробити шлях України якомога чіткішим.

“Ми відчуваємо, що слід прокласти новий шлях. Треба звернути увагу на швидке відстеження членства України”, — зазначив другий посадовець.

Як писав "Ми-Україна" раніше, по всій Україні 20 червня застосують графіки погодинних відключень.

Головне