США та Японія оновлюють альянс для протистояння Китаю

США та Японія оновлюють альянс для протистояння Китаю

Сполучені Штати Америки запроваджують нові зміни у своєму командуванні в Японії, надаючи їм безпосередню роль лідера в оперативному плануванні як у мирний час, так і під час потенційних криз. 

Про це повідомляє The Japan Times.

Нововведення були оголошені в неділю керівниками оборонних відомств і дипломатами після переговорів, щоб протистояти дедалі “наполегливішому Китаю”.

На спільній пресконференції після зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена, міністра оборони США Ллойда Остіна, міністра закордонних справ Японії Йоко Камікави та міністра оборони Японії Мінору Кіхари було оголошено про низку нових ініціатив у сфері оборони та безпеки. 

Нові ініціативи включають модернізацію штабу об'єднаних сил USFJ з розширеними місіями та оперативними обов'язками. Остін підкреслив, що ці зміни є найзначнішими з моменту створення Збройних сил США в Японії (USFJ) і посилять військові зв'язки між двома країнами.

Це дозволить підвищити оперативну співпрацю між американськими та японськими силами в мирний час і під час надзвичайних ситуацій. Водночас новий штаб об’єднаних сил USFJ буде відповідати за координацію заходів безпеки в Японії та навколо неї.

“Цей крок означає, що оновлене командування візьме на себе відповідальність за оперативне командування приблизно 55 000 військовослужбовців, дислокованих в Японії, від Індо-Тихоокеанського командування США - приблизно за 6200 кілометрів на Гаваях - на тлі зростаючих побоювань, що затримка двостороннього зв’язку може дорого коштувати союзникам. у будь-якому потенційному конфлікті”, - йдеться у повідомленні. 

Окрім цього, під час переговорів обговорювалися питання ядерного та звичайного стримування, а також нові напрями співпраці в оборонно-промисловій сфері. Союзники також критикували Китай за його агресивну політику в Південно-Китайському морі та наголосили на важливості спільного прийняття рішень і координації обороноздатності.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Китай оголосив про амбітний план побудувати першу у світі атомну електростанцію, що працюватиме на розплавленій торієвій солі. Цей інноваційний об'єкт планується ввести в експлуатацію до 2025 року в пустелі Гобі.

Головне