США та Ізраїль розглядають можливість введення в сектор Гази "багатонаціональні сили", - ЗМІ

США та Ізраїль розглядають можливість введення в сектор Гази

США та Ізраїль розпочали обговорення майбутнього Сектора Газа, включаючи можливість введення іноземних військ, якщо ЦАХАЛ зможе витіснити ХАМАС.

Про це пише Bloomberg.

Розглядаються кілька альтернативних сценаріїв:

  • Перший варіант полягає в контролі над регіоном за участю військ США, Великобританії, Німеччини та Франції, і, за можливістю, залученням арабських країн.
  • Другий варіант передбачає розгортання миротворчих сил за аналогією з багатонаціональними групами спостерігачів на Синайському півострові.
  • Третій варіант передбачає передачу контролю над Газою під тимчасовий нагляд ООН.

Незважаючи на ці обговорення, слід зазначити, що розмови про майбутнє Гази знаходяться на початковій стадії. Держсекретар США Ентоні Блінкен відкрито заявив, що Сектор Газа не може залишитися під керівництвом ХАМАС.

Представник Ради національної безпеки США Едрієнн Уотсон вказала, що "немає планів відправляти американські війська до Гази як частину миротворчих сил".

Варто зауважити, що всі ці альтернативи представляють політичні ризики для президента США Джо Байдена та інших країн. Білий дім вважає, що навіть невеликий контингент американських військ може створити політичний ризик.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, держсекретар США Ентоні Блінкен збирається знову відвідати Ізраїль на цьому тижні.

Важливо відзначити, що візит глави Держдепартаменту відбувається в умовах розширення наземної операції Армії оборони Ізраїлю в Секторі Гази.

Головне