США скликають Радбез ООН для обговорення передачі рф ракет КНДР

США скликають Радбез ООН для обговорення передачі рф ракет КНДР

США скликають на 10 січня засідання Ради Безпеки ООН через постачання КНДР балістичних ракет росії. Відповідну заяву зробила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

В Америці мають докази використання росією ракет КНДР наприкінці грудня та на початку січня під час авіаударів по Україні. Зокрема, цими боєприпасами били по пологовому будинку, торговому центру та житлових кварталах, убивши десятки людей.

"Сполучені Штати мають нову інформацію про зброю, яку росія отримує від третіх країн на підтримку своєї мети знищити Україну та підкорити її народ. За нашою інформацією, нещодавно Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) передала росії пускові установки та кілька десятків балістичних ракет. 30 грудня 2023 року російські війська запустили щонайменше одну з цих балістичних ракет КНДР по Україні. 2 січня російські війська запустили кілька балістичних ракет КНДР по Україні. Ми очікуємо, що росія використає додаткові ракети з КНДР, щоб знищити більше цивільної інфраструктури України та вбити українських мирних жителів", - заявила Томас-Грінфілд.

Водночас вона наголосила, що посилення співпраці між росією та КНДР викликає занепокоєння та є порушенням резолюцій ООН.

"КНДР і росія відверто порушують ембарго Організації Об’єднаних Націй на постачання зброї КНДР, яке забороняє всім державам-членам ООН закуповувати зброю або пов’язані з нею матеріали у КНДР і забороняє КНДР експортувати зброю або пов’язані з ними матеріали", - зазначила постпред США при ООН. 

Крім того було сказано, що росія нехтує своїми обов’язками як члена Ради Безпеки ООН і держави-члена.

"Підтримка режимів, які займаються розповсюдженням зброї, балістичних ракет і пов’язаних з ними матеріальних засобів - є неприйнятною", - заявила Лінда Томас-Грінфілд.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Великій Британії відреагували на поставки Північною Кореєю ракет в росію, які окупанти використовують для ведення війни в Україні. Британський міністр оборони Грант Шаппс запевнив, що КНДР заплатить за такі поставки високу ціну.

Головне