США розмістять у Румунії додаткові винищувачі після інциденту з "шахедом"

США розмістять у Румунії додаткові винищувачі після інциденту з

Сполучені Штати запланували перекинути в Румунію додаткові бойові літаки на додаток до тих, що вже виконують завдання з охорони повітряного простору НАТО. Про це заявила посол США в Румунії Кетлін Кавалек в ході перемовин з очільником Міноборони країни Анджелом Тілвером.

"Посол Кавалек передала бажання США продовжувати надавати допомогу Румунії для більш ефективного захисту національної території, у тому числі шляхом розміщення невдовзі в Румунії бойових літаків ВПС США на додаток до місій повітряної поліції НАТО", - вказано у повідомленні на сайті румунського оборонного відомства.

Окрім того, посол повідомила, що Вашингтон стурбований ситуацією з безпекою в Чорноморському регіоні на тлі російських нападів на українську портову інфраструктуру на Дунаї. Вона додала, що Румунія вжила додаткові заходи безпеки в прикордонній зоні, посилила моніторинг й захист повітряного простору.

Як відомо, 4 вересня українське МЗС заявило про падіння дронів типу Shahed на території Румунії, які запускала рф для атак на українську інфраструктуру на півдні. У відомстві додали, що мають відповідні фотодокази.

Румунська сторона ці дані спочатку заперечувала, проте вже 6 вересня міністр оборони Румунії Анхель Тілвар вперше визнав, що біля берегів Дунаю з румунського боку знайшли фрагменти, схожі на уламки безпілотника.

7 вересня президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що його країна офіційно поінформувала союзників Північноатлантичного альянсу про виявлення на румунській території уламків безпілотника, ймовірно, російського.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у НАТО вважають, що виявлення на території Румунії уламків російського ударного безпілотника не свідчить про навмисність дій з боку рф.

Головне