США пригрозили Туреччині наслідками за допомогу воєнній машині Кремля

США пригрозили Туреччині наслідками за допомогу воєнній машині Кремля

Вашингтон попередив Анкару про потенційні наслідки, якщо Туреччина не обмежить постачання до рф американського обладнання, критичного для воєнної машини Кремля. Про це пише FT.

Представник Мінторгівлі США Метью Аксельрод нещодавно відвідав Туреччину, де зустрівся з місцевими посадовцями та бізнесменами. Він наголосив на необхідності посилення контролю за експортом американських чіпів та інших компонентів, які країна-агресорка використовує у війні проти України.

"Нам потрібна Туреччина, щоб допомогти нам зупинити незаконний потік американських технологій в росію. Нам потрібно побачити прогрес, причому швидкий, з боку турецької влади та промисловості, інакше у нас не буде іншого вибору, окрім як запровадити наслідки на тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю", - заявив Аксельрод.

Це попередження від США, як пише видання, свідчить про напруженість у відносинах між союзниками по НАТО через торговельні зв'язки Туреччини з рф. На відміну від західних партнерів, Анкара не лише не запровадила санкції проти Москви після початку повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році, а і стала ключовим хабом для постачання західної електроніки, яка використовується в російських ракетах і безпілотниках.

За даними Мінторгівлі США, Туреччина є другим після Китаю джерелом високопріоритетних американських товарів, що надходять до рф. Експорт Туреччиною високопріоритетних військових товарів в росію  та ймовірних посередників (Азербайджан, Казахстан) стрімко зріс з початку війни - до $85 млн за перше півріччя 2023 року порівняно з $27 млн за аналогічний період 2022 року.

Торговельне відомство США вже внесло 18 турецьких компаній до особливого реєстру, що ускладнює для них придбання чутливих американських технологій. Міністерство попередило про можливість розширення цього списку, якщо ситуація не зміниться. Паралельно американський Мінфін запровадив санкції проти ряду турецьких фірм, звинувачених у постачанні товарів російському ВПК. 

Як писав "Ми-Україна" раніше,  на початку серпня Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною, яка була підписана ще на початку 2022 року

Головне