США перекидають додаткові сили до Аляски у відповідь на дії рф та Китаю

США перекидають додаткові сили до Аляски у відповідь на дії рф та Китаю

Збройні сили США суттєво посилили свою присутність в райони Аляски у відповідь на зростаючу військову активність росії та Китаю в регіоні. Про це пише Politico.

Так, за останній місяць США здійснили низку стратегічних кроків:

  • есмінець USS Sterett був відправлений до узбережжя Аляски,
  • армійські війська висадилися на віддаленому острові Аляски,
  • винищувальні ескадрильї та інші літаки, що базуються на Алясці, були приведені в стан підвищеної готовності.

Ці дії є реакцією на серію російських повітряних операцій навколо повітряного простору Аляски та спільні російсько-китайські військово-морські навчання в Тихому океані поблизу Японії.

Республіканський сенатор від Аляски Ден Салліван висловив серйозне занепокоєння щодо зростання інтенсивності та обсягу військової діяльності рф та КНР в регіоні.

"Динаміка суттєво прискорилася. Істотно збільшилася кількість залучених ресурсів. Росіяни застосовують повітряні, наземні та морські засоби, але вони роблять це набагато частіше у співпраці з Китаєм, ніж будь-коли раніше. Ці дії мають явно ескалаційний характер", - наголосив він.

Видання пояснює, шо Москва взялась посилювати свою військову присутність в Індо-Тихоокеанському регіоні та Арктиці, частково через поглиблення відносин з Китаєм, чому сприяє конфлікт в Україні. Кремль і Пекін зближуються на тлі міжнародної ізоляції обох країн, спираючись на економічні зв'язки, що зміцнилися внаслідок міжнародних санкцій. 

Голова російського МЗС Сергій Лавров раніше попереджав попередив, що рф"повністю готова" до конфлікту з НАТО в Арктиці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого тижня США зафіксували проліт двох російських військових літаків поблизу Аляски.

Головне