США передали ЗСУ експериментальну САУ Hawkeye: основні характеристики

США передали ЗСУ експериментальну САУ Hawkeye: основні характеристики

Україна отримала і випробовує в бойових умовах 105-мм самохідну артилерійську установку 2-CT Hawkeye, яка раніше була лише на тестах в армії США.

Про це повідомив директор програми AM General Майк Еванс, передає Defense Blog.

Еванс зазначив, що Україна отримала САУ у квітні 2024 року, і вже на початку травня вона була протестована на полі бою. Перед цим бійці проходили двотижневу підготовку і ще один тиждень тестували установку. Випробування Hawkeye в Україні проводяться в реальних бойових умовах з реальними цілями.

САУ, офіційно названа "2-CT Hawkeye Mobile Howitzer System", була створена у 2019 році спільно AM General і Mandus Group. У 2021 році американська армія видала контракт на виробництво двох таких установок для тестування.

Основні характеристики

 

Hawkeye встановлюється на HMMWV з гарматою M20, оснащеною технологією м'якої віддачі SRT, що дозволяє машині витримувати умови стрільби без пошкоджень. САУ також має сучасну цифрову систему управління вогнем і може розгортатися за 90 секунд після зупинки. Її скорострільність складає 8 пострілів у перші три хвилини, максимальна дальність стрільби звичайними снарядами - 11,6 км, а активно-реактивними - 19,5 км.

Основний принцип використання Hawkeye полягає в тому, щоб швидко обстріляти ворога і негайно змінити позицію, що є ефективним способом уникнення контрбатарейного вогню.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, українські військові оприлюднили відео, де американська бойова машина піхоти Bradley знищує ворожу піхоту.

Головне