США, ймовірно, ліквідували глобального лідера ІДІЛ, - ABC News

США, ймовірно, ліквідували глобального лідера ІДІЛ, - ABC News

Американські військові завдали авіаудару по ймовірному світовому лідеру терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) у Сомалі. Атака була здійснена наприкінці травня, проте поки що США не можуть підтвердити, чи загинув бойовик, пише ABC News. 

Йдеться про Абдулкадіра Муміна. Раніше відомий як голова філії ІДІЛ у Сомалі минулого року непомітно для громадськості став головним лідером усієї терористичної організації.

31 травня Африканське командування США заявило про завдання авіаудару по бойовиках ІДІЛ у віддаленому районі на південний схід від міста Босасо, в результаті якого було знищено трьох терористів. Однак у заяві не вказувалося, хто саме був ціллю атаки і чи загинув хтось із ватажків угруповання.

В AFRICOM наголошують, що серед мирного населення жертв не було.

Три американські чиновники підтвердили ЗМІ, що ціллю удару був саме Абдулкадір Мумін, ідентифікований Національним контртерористичним центром США як лідер ІДІЛ у Сомалі. Але залишається незрозумілим, чи вдалося ліквідувати його внаслідок операції.

Філія ІДІЛ у Сомалі, заснована Муміном у 2015 році та офіційно визнана "Ісламською державою" у 2018, налічує від 100 до 400 бойовиків. Вони діють переважно на північному сході країни, у напівавтономному регіоні Пунтленд, здійснюючи невеликі спорадичні атаки на урядовців, сили безпеки та цивільних осіб, пов'язаних із владою. Основним угрупуванням ісламізму в Сомалі залишається "Аш-Шабааб", що налічує майже 10 000 бойовиків на півдні країни. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 30 травня американські та британські сили завдали серію авіаударів по об'єктах повстанського угруповання хуситів у Ємені. Удару було завдано у відповідь на сплеску нападів бойовиків на кораблі у Червоному морі та Аденській затоці.

Головне