США готувалися до потенційного ядерного удару рф по Україні у 2022 році, - ЗМІ

США готувалися до потенційного ядерного удару рф по Україні у 2022 році, - ЗМІ

Сполучені Штати Америки готувалися до потенційного ядерного удару рф по Україні наприкінці 2022 року. Про це пише CNN з посиланням на неназваних американських чиновників.

За даними джерел, адміністрація президента США Джо Байдена була особливо стурбована тим, що росія може застосувати тактичну або бойову ядерну зброю проти України. Занепокоєння США базувалося не на здогадках, а на доповідях розвідки. 

Саме тому з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки скликала низку засідань, щоб розробити плани на випадок використання рф ядерної зброї. Зокрема було створено план того, як запобігти такому кроку чи стримати росію.

Тригером для рф, на думку американських високопосадовців, міг стати успішний контрнаступ ЗСУ та деокупація частини регіонів України. У США вважали, що росія зважиться на застосування тактичної ядерної зброї, щоб стримати свої подальші втрати у війні. Разом з тим російські пропагандисти поширювали новий фейк про плани України застосувати "брудну бомбу". Це, вважали у Сполучених Штатах, могло б стати прикриттям для російської ядерної атаки.

Тривога посилилася, коли західна розвідка повідомила, що російські офіційні особи відкрито обговорюють ядерний удар.

США провели низку переговорів із союзниками, аби розробити плани на випадок надзвичайних ситуацій у разі ядерного нападу росії, та передати російській стороні попередження про наслідки такого кроку.

"Ми вважаємо, що демонстрація міжнародному співтовариству стурбованості з цього приводу, особливо стурбованості ключових країн Глобального Півдня, була корисним, переконливим фактором і показала росії, якою може бути ціна всього цього", - розповів один із чиновників.

У США зазначають - небезпека застосування рф ядерної зброї нікуди не зникла і нині, проте наразі вона дуже низька.

Як повідомляли "Ми-Україна", росія працює над створенням ядерної космічної зброї, яка могла б знищувати супутники.

Головне