США готуються наступного року завершити свою військову місію в Іраку

США готуються наступного року завершити свою військову місію в Іраку

Військова місія коаліції у Іраку під керівництвом США завершиться до вересня 2025 року, після чого відбудеться перехід до двосторонніх партнерств у сфері безпеки. Про це оголосили Сполучені Штати та Ірак, пише Reuters.

Наразі США мають близько 2500 військовослужбовців в Іраку і 900 в сусідній Сирії, що діють у складі коаліції, створеної у 2014 році для боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава". 

У спільній заяві не було надано конкретних деталей щодо кількості військ, які залишатимуть Ірак, і точних термінів їх виведення.

Високопосадовець США на брифінгу зазначив, що йдеться не про виведення військ, а про перехід від місії коаліції до більш тісної співпраці з Іраком у питаннях безпеки. 

"Це не виведення, а перехід до розширених двосторонніх відносин безпеки", - наголосив чиновник.

Прем’єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа аль-Судані ініціював переговори про зміну формату співпраці з Вашингтоном ще в січні. Він підкреслив, що, хоча Ірак цінує допомогу США, присутність американських військ часто провокує нестабільність у країні.

За повідомленням Reuters, відповідно до угоди, сотні військових США залишать Ірак до вересня 2025 року, а повне виведення сил очікується до кінця 2026 року. Військові покинуть авіабазу Айн-аль-Асад у провінції Анбар та скоротять присутність у Багдаді. Водночас сили коаліції залишаться в Ербілі, столиці Курдської автономії.

Місія США в Сирії продовжуватиметься. Військова присутність США в регіоні також спрямована на протидію впливу Ірану, що набуває дедалі більшої важливості на тлі загострення конфлікту між Іраном та Ізраїлем. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, американські Збройні сили повідомили про успішне проведення спеціальної операції на заході Іраку наприкінці серпня, внаслідок якої було ліквідовано чотирьох високопоставлених лідерів терористичної організації ІДІЛ.

Головне