США готуються до можливої появи небезпечнішого штаму mpox

США готуються до можливої появи небезпечнішого штаму mpox

Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про підготовку до можливої появи в країні більш небезпечної версії вірусу mpox, відомої як Clade 1. Цей штам вже призвів до смерті понад 600 осіб у Демократичній Республіці Конго та інших африканських країнах, пише NBC News.

За даними ВООЗ, цього року вже зареєстровано понад 24 800 випадків захворювання на Clade 1. Нещодавно були підтверджені випадки зараження цим штамом у Швеції та Таїланді, що стали першими відомими випадками за межами Африки.

На відміну від Clade 2, який спричинив глобальний спалах у 2022 році, Clade 1 вважається більш небезпечним, з потенційною смертністю до 10% інфікованих. Хоча останні показники смертності коливаються в межах 1-3,3%, це все одно викликає серйозне занепокоєння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова загроза: вірус mpox еволюціонує швидше, ніж очікували вчені

У відповідь на цю загрозу, США розширюють зусилля з нагляду за mpox, зокрема через аналіз стічних вод. Влада також інформує медичну спільноту про особливості Clade 1 та шляхи його поширення. Крім того, планується зробити тестування більш доступним.

Вакцина Jynneos mpox, яка вводиться у двох дозах, ефективна проти обох штамів вірусу. Хоча рекомендації щодо вакцинації все ще обмежуються групами високого ризику, переважно гомосексуальними та бісексуальними чоловіками, вакцина доступна в аптечних мережах та департаментах громадського здоров'я.

США також співпрацюють з науковцями та фармацевтичними компаніями над розробкою нових методів лікування mpox, оскільки наразі не існує жодного затвердженого. Нещодавнє клінічне дослідження показало, що противірусний препарат TPOXX, схвалений для лікування віспи, неефективний проти Clade 1.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 14 серпня Всесвітня організація охорони здоров'я вдруге з 2022 року оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через поширення мавпячої віспи – mpox (monkeypox).

 

Головне