США дали добро на старт навчань пілотів ЗСУ на F-16: коли почнуться та скільки триватимуть

США дали добро на старт навчань пілотів ЗСУ на F-16: коли почнуться та скільки триватимуть

Президент США Джо Байден дозволив європейським країнам розпочати тренування пілотів ЗСУ на F-16 і стартувати вони можуть вже найближчим часом. Тож коли саме і скільки часу на це розказує наш кореспондент Влад Паливода.

Літаки F-16 - найактуальніша тема останніх тижнів, але, коли їх передадуть залежить серед іншого і від навчання наших льотчиків. Про готовність прийняти їх на тренінги заявили ще у Вільнюсі, на саміті НАТО.

"Уже більш ніж 10 країн приєдналося до коаліції з підготовки пілотів і це дасть нам можливість пізніше ухвалити рішення надати літаки F-16. Тобто навчання розпочинаються якомога швидше", - сказав тоді генсек Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг.

Країни авіаційної коаліції чекали дозволу США на старт навчань наших пілотів. У Білом домі кажуть, що вони можуть розпочатися вже за кілька тижнів.

"Президент дав зелене світло , і ми дамо дозвіл, підтримаємо, сприятимемо і фактично надамо необхідні інструменти, щоб українці почали навчатися на F-16, тільки-но європейці будуть готові", - зазначив Джейк Салліван, радник президента США з національно безпеки.

У Повітряних силах України заявляють, що наші пілоти напоготові. Відправлятимуть їх двома хвилями

"Є обмежена кількість тих майданчиків, де можуть пілоти проходити ці навчання. Одразу взяти всіх і посади в один тренажер не зможеш, тому потрібно розуміти, яка пропускна можливість є у різних країнах. Цим зараз займаються фахівці наших Повітряних сил, в консультаціях з нашими партнерами. визначаю, де саме будуть навчатися наші пілоти і які будуть групи. Поки що не почалося", - розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

А ще разом з американськими експертами визначили скільки час займе перенавчання. Партнери заявляють про чотири місяці, авіаційні експерти додають, що усе індивідуально. Адже процес навчання нелегкий і може зайняти навіть більше як пів року.

"Ці літаки вони загалом технічно не будуть проблемою для наших льотчиків, ну штурвал там - джойстик - збоку, а не посередині кабіни . Ну це таке, людина до цього швидко звикне. До футів з метрів також звикнуть швидко, а от інформаційне забезпечення борту, те, що там практично нема звичайних приладів зі стрілками, а є три дисплеї, на які виводиться величезна кількість тактичної інформації от до цього треба звикнути. І треба звикнути до геть іншої термінології", - пояснив авіаційний експерт Валерій Романенко.

Паралельно із навчання вестиметься переговори щодо передачі нам таких винищувачів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, експерт з міжнародної політики та екс-голова апарату уряду Азербайджану Раміз Юнус переконаний, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 можуть розпочатися вже за два тижні.

Головне