США через ООН збираються "відмовити" рф від виведення ядерної зброї на орбіту, - Bloomberg

США через ООН збираються

Сполучені Штати займаються підготовкою резолюції, в якій міститиметься заборона на розміщення на орбіті ядерної зброї. Як очікується, документ буде представлений на засідання Ради безпеки ООН вже цього місяця, пише Bloomberg. 

Відповідна ініціатива з'явилась на тлі новин про потенційні плани рф щодо ядерної космічної зброї, яка могла б знищувати супутники.

"США готують резолюцію Ради Безпеки ООН, яка застерігатиме від розміщення ядерної зброї в космосі, оскільки вона намагається відмовити рф від потенційних планів щодо виведення боєголовки на орбіту", - йдеться у матеріалі.

Видання зазначає, що, скоріше за все, у резолюції міститимуться ті ж зобов'язання, що і у Договорі про космос від 1967 року, який забороняє ядерну зброю на орбіті.

18 березня Радбез ООН збиратиметься задля обговорення тем ядерного роззброєння та нерозповсюдження.

"Учасники Договору про космос мають зобов'язання з міжнародного права не розміщувати на орбіті ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення. Ми консультуємося з членами Ради Безпеки ООН про те, як нам найкраще зміцнити цей принцип", - зауважив представник місії США при ООН Натан Еванс. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, низка американських ЗМІ, посилаючись на дані розвідки США, повідомили, що росіяни працюють над створення ядерної зброї космічного базування. Її застосування потенційно має змогу порушити роботи значної кількості як комерційних, так і урядових супутників, від яких залежить "світ внизу". 

Головне