США, Британія та Австралія розповіли деталі співпраці щодо атомних підводних човнів

США, Британія та Австралія розповіли деталі співпраці щодо атомних підводних човнів

Cполучені Штати Америки, Велика Британія та Австралія розкрили нові подробиці співпраці у форматі AUKUS. Вона передбачає оборонне партнерство та отримання Австралією атомних підводних човнів. 

Про це повідомляє видання BBC. Як зазначається, нові деталі стали відомі після зустрічі лідерів трьох країн - президена США Джо Байдена, прем'єр-міністра Британії Ріші Сунака та прем'єра Австралії Ентоні Албаніза. Австралія має отримати від США щонайменше три атомні субмарини з передовими технологіями на початку наступного десятиліття. 

При цьому представники австралійського флоту вже з цього року будуть їздити на бази США та Британії, щоб отримувати навички керування ними. З 2027 року США та Британія розмістять певну кількість своїх підводних човнів на австралійській військовій базі у Перті, на заході континенту. Австралія придбає перші три американські субмарини класу Virginia на початку 2030-х, з можливістю згодом закупити ще дві.

Потім планується розробити та побудувати повністю нову атомну субмарину для флотів Британії та Австралії з назвою SSN-AUKUS. Будівництво буде відбуватися на території Британії та Австралії за британським проєктом, але технологічно брати участь будуть усі три партнери. 

У результаті Австралія має отримати субмарини, які будуть швидшими, ніж усе, що вона має у своєму флоті. Вони також є спроможними нести крилаті ракети.

Джо Байден зазначив, що на підводних човнах не будуть розміщувати ядерну зброю. Їхня поява на озброєнні у Австралії також не суперечить її без’ядерному статусу. Він зазначив також, що усі троє партнерів налаштовані зберігати регіон "вільним та відкритим".

"Протиправне вторгнення росії в Україну, зростаюче прагнення Китаю утвердити свої позиції у світі, дестабілізуюча поведінка Ірану та Північної Кореї – усе це загрожує нам реальністю, сповненою небезпеками, хаосом і розбратом", – зауважив Ріші Сунак.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак провели зустріч у Сан-Дієго, США. Під час неї політики обговорили подальшу підтримку України, погрози з боку Китаю, санкції проти росії тощо.

Головне