Лещенко: Справи про декларування дуже часто розслідують по залишковому принципу

Лещенко: Справи про декларування дуже часто розслідують по залишковому принципу

Справи про декларування посадовців дуже часто розслідують по залишковому принципу. Також їх закривають через закінчення строків давності притягнення.
 
Про це розповів радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко в ефірі "Ми-Україна".

"Варто очікувати, що багато людей спробують легалізувати те, що вони отримали в незаконний спосіб за ці роки. Вони спробують показати у той чи інший спосіб це як легальний дохід. У чому полягає вимога наших партнерів – безперервність декларування, щоб кожен рік був вказаний і тоді залишається можливість для проведення розслідувань. Треба визнати, ці розслідування мають ризик закінчитися за термінами давності, такі випадки вже були. Справи з декларування завжди розслідують по залишковому принципу", - пояснив він.

За його словами, якщо вдається розслідувати злочини "на гарячому" або віддано тендери спорідненим структурам, то це корупція, яку розслідують з більшим ентузіазмом. Водночас справи про декларування дуже часто закриваються, адже термін притягнення у судах затягують.

Нагадаємо, очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що судді Конституційного суду України не поспішають подавати декларації. Станом на 12 серпня двоє суддів КСУ подали звіт за 2021 рік і жоден – за 2022 рік.

На додачу до цього, до КСУ надійшла скарга з вимогою скасувати е-декларування для посадовців. Хто саме подав скаргу Новіков не уточнив, але пообіцяв поінформувати суспільство про це пізніше. Також він наголосив на тому, громадяни України мають право знати статки посадовців, роботу яких вони оплачують.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, на Лимано-Куп’янському напрямку ворог застосовує багато старої техніки.

Головне