Справу Шарія передали до суду: усі деталі

Справу Шарія передали до суду: усі деталі

Прокурори Вінницької обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт українського блогера та колишнього очільника поліції Вінниччини.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора України 28 липня.

Водночас із справою Шарія до суду передали обвинувальний акт стосовно ексочільника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. 

Офіс не називає імен підозрюваних, але обставини вказують на Анатолія Шарія та Антона Шевцова. Їх підозрюють у державній зраді за попередньою змовою осіб.

За даними слідства, вони разом працювали на ФСБ росії.

"Він надавав куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, які могли бути використані проти України. Для цього користувався особистими зв’язками та відомостями з попередніх місць роботи", – йдеться в повідомленні.

За інформацією прокуратури, блогер проживає в Іспанії з 2019 року, де «організовує піар-акції проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту».

Слідство вважає, що саме екскерівник обласної поліції Вінниччини залучив Шарія до співпраці з ФСБ. Блогер погодився на пропозицію виконувати завдання російської спецслужби.

Як зазначали в СБУ, Шарій допомагав ФСБ робити постановні відео допитів українських полонених: особисто підказував, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи з нього «невигідні» для рф моменти.

Шарію та Шевцову інкримінують державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України). Ця стаття передбачає 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Lockheed Martin збудує для NASA ядерну ракету, вона доставлятиме людей на Марс.

Головне