Справа не у грошах: експертка пояснила, як рф впливає на країни Африки

Справа не у грошах: експертка пояснила, як рф впливає на країни Африки

росія впливає на країни Африки не завдяки грошовій допомозі, яку надає континенту. Як розповіла в ефірі "Ми-Україна" дослідниця-африканістка Марта Олійник-Дьомочко російські вливання в африканські держави є мізерними у порівнянні з обсягами інвестицій від США, Китаю та Великої Британії.

"Якщо говорити про інвестиції, то це менше ніж 1%. Вона не є економічно активною в Африці, вона не може суперничати з Китаєм чи США. Є дані, що рф надає 0,01% від тієї допомоги, яку Африці надає Велика Британія. Але росія дуже багато грошей вкладає у свою пропаганду, там є цілі медіа, які повністю залежні від росії. Вони популярно транслюють всі ці зведення з російський пропагандистських каналів. RT Sputnik, який закрився у Франції, зараз переїхав в одну з країн Сахеля. Тобто там дуже поширена російська пропаганда", - пояснила вона.

Експертка також зазначила, що не можна нині говорити про пряму причетність Москви до перевороту у Нігері.

"Але вона дуже гарно вміє використовувати оці моменти нестабільної. Ці люди з триколорами та портретами Путіна - ми це вже бачили в Малі, сценарій один в один. Відразу з'являються якісь активісти, які починають закидати, мовляв, а от "росія надійний партнер", а от "з росією можна співпрацювати". Крім того, з'явилася інформація, що очільник хунти Нігеру був у Малі вчора. Є спекуляції, що предметом переговорів могли бути "вагнерівці", - зазначила Олійник-Дьомочко.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російський диктатор Володимир Путін під час саміту росія-Африка заявив, що загальна сума списаних росією боргів африканських країн наразі складає 23 мільярди доларів. Також він розповів про рішення Кремля надати африканським країнам ще 90 млн доларів на розвиток і певну кількість зброї для нібито зміцнення безпеки на континенті.

Головне