Справа ексголови НБУ: Австрія відмовила Україні у видачі Кирила Шевченка

Справа ексголови НБУ: Австрія відмовила Україні у видачі Кирила Шевченка

Австрія відхилила запит української сторони щодо екстрадиції колишнього очільника Нацбанку України Кирила Шевченка. Експосадовця та йог спільників підозрюють у виведенні з "Укргазбанку" понад 200 млн грн.

Як пише Der Standard, Шевченко втік у Австрію ще до свої відставки у 2022 році, де перебуває і досі. Колишній голова НБУ подав заяву на надання йому притулку в країні. 

"Хоча Україна подала прохання про екстрадицію, австрійські суди його відхилили це: влада та суди стверджували, що передача Шевченка Україні наразі неможлива через воєнний стан", - вказано у статті видання. 

Автори матеріалу наголошують, що ті злочини, які  інкримінують Шевченку в Україні, караються також і в Австрії. Його справою в країні займається Економічно-корупційна прокуратура (WKStA).

Сам підозрюваний в коментарі для видання назвав справу проти нього "класичним політичним переслідуванням". Він зазначив, що задля того, щоб від нього позбутися "його опоненти розкопали та відновили стару справу часів його роботи в "Укргазбанку". Шевченко додав, що всі докази проти нього є "сфабрикованими", а справа має на меті "публічно показати, що відбувається з тими, хто не слухається".

Справа Шевченка: у чому обвинувачують ексголову НБУ

  • Кирило Шевченко, призначений на посаду очільника Нацбанку України у 2020 році, подав у відставку 4 жовтня 2022 року. Він пояснив, що це рішення пов'язано з його станом здоров'я. 
  • За два дні після цього - 6 жовтня 2022 року - Шевченку було оголошено про підозру. НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління "Укргазбанку", яка в період з 2014 до 2019 року незаконно вивела з фінустанови 206 млн грн.
  • Пізніше того ж місяця НАБУ оголосила його у розшук. За лічені дні після цього Шевченко "знайшовся" у Європі. Він написав, що перебуваючи на консульському обліку в країні ЄС, він "офіційно повідомив НАБУ та САП про своє фактичне місцезнаходження".
  • Вже в листопаді 2022 року Шевченка було оголошено в міжнародний розшук.

Як писав "Ми-Україна" раніше, парламент відправив у відставку голову Мінветеранів Юлію Лапутіну. Відповідне кадрове рішення було проголосоване у середу, 7 лютого.

Головне