Сподівалися захопити будівлю ВР: СБУ затримала провокаторів

Сподівалися захопити будівлю ВР: СБУ затримала провокаторів

Служба безпеки України виявила групу громадських "активістів", які готували провокації у Києві 30 червня з метою "відсторонення від влади" поточного військово-політичного керівництва України.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За результатами слідства, групу очолював співзасновник громадської організації, відомий своїми антиукраїнськими акціями ще з 2015 року. Під маскою організації "віче", зловмисники планували оголосити про "відсторонення від влади" нинішнє військове та політичне керівництво України, а згодом і захопити будівлю Верховної Ради та перешкодити її роботі.

Організатори планували зібрати людей на "мирному" зібранні в центрі столиці, не розкриваючи їм справжніх намірів щодо провокацій. Інформацію про "заворушення" зловмисники мали поширювати через вітчизняні та зарубіжні інформаційні ресурси з метою розхитати суспільно-політичну ситуацію всередині України, що могло бути на користь росії.

"Щоб реалізувати злочинний задум, головний організатор залучив декількох спільників – представників громадських організацій з Києва, Дніпра та інших регіонів. Для конспірації вони комунікували між собою в різних месенджерах, а якщо зустрічалися, то невеликими групами по три особи", - йдеться у дописі.

СБУ завчасно виявила та затримала організаторів, задокументувавши їхню підривну діяльність. Під час обшуків у помешканнях провокаторів було виявлено зброю, боєприпаси, мобільні телефони, комп’ютери та чорнові записи з доказами злочинних дій.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за статтями 109 Кримінального кодексу України і обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Розслідування продовжується для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, розвідники з бригади швидкого реагування Нацгвардії України здійснили операцію, під час якої взяли в полон кілька десятків російських окупантів.

Головне