Спочатку окремо б'ють крилатими ракетами, потім - лише балістикою: експерт пояснив, що це тактика

Спочатку окремо б'ють крилатими ракетами, потім - лише балістикою: експерт пояснив, що це тактика

Російське окупаційне військо цього місяця здійснило два ракетних удари, застосовуючи під час кожного лише боєприпаси одного класу, щоб перевірити українську систему протиповітряної оборони на здатність збивати саме обраний тип ракет. Таку думку в ефірі стріму на "Ми-Україна" висловив військовий експерт Олексій Гетьман.

"Вони спочатку запускають самостійно "шахеди", потім крилаті ракети, як це було 8 -го числа, зараз - окремо балістику. Можна припустити, що вони перевіряють, як ми можемо боротися з кожним класом ракет, щоб врахувати коефіцієнт втрат їхніх засобів ракет, щоб порахувати, скільки їх треба запускати. Простіше кажучи, якщо їм треба, щоб прилетіла хоча б одна ракета, а ми збиваємо 90%, то запускати треба 10 - тоді є статистичний шанс, що одна ракета досягне мети", - роз'яснив він. 

Гетьман також допустив, що на масовані обстріли від росіян очікувати не варто, оскільки у ворога нема такої кількості боєприпасів, а от комбіновані - із залученням різних класів ракет - цілком можливі. 

Нагадаємо, після тривалої перерви у ракетних обстрілах окупанти  8 грудня здійснили спробу атакувати Київ та область крилатими ракетами. Проте жодна з повітряних цілей до столиці не долетіла, усі - були знищені силами та засобами ППО на підльоті. 11 грудня місто ворог спробував атакувати балістикою. Всі вісім ракет, випущених на столицю з північного напрямку, також були ліквідовані, проте вже в межах Києва. Від уламків постраждали люди. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними Defence Express, частина з майже двох десятків ракет, запущених 8 грудня, була без бойової частини, замість неї вони були споряджені імітатором. У Повітряних силах ЗС України пояснили, що і такі боєприпаси несуть загрозу та наголосили, що інакшого варіанту, як збивати всі ракети, які запускає ворог, в України немає. Річ у тім, що тип ракети та наявність або відсутність у ній бойової частини можна встановити лише після її ліквідації.

Головне