Спікер парламенту Грузії підписав закони, які обмежують права ЛГБТ

Спікер парламенту Грузії підписав закони, які обмежують права ЛГБТ

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закони, що обмежують права ЛГБТ-спільноти, після того як президентка країни Саломе Зурабішвілі відмовилася ставити свій підпис під документом.

Про це він повідомив у Facebook.

Він зазначив, що закони захищають сімейні цінності та права дітей та підкреслив, що ухвалені закони ґрунтуються на багатовікових традиціях та європейських християнських цінностях.

"Закон, який я підписую, не відображає поточні, тимчасові, мінливі ідеї та ідеології, а заснований на здоровому глузді, історичному досвіді та багатовікових християнських, грузинських та європейських цінностях", – заявив Папуашвілі.

Спікер парламенту також висловив готовність до критики з боку міжнародних партнерів, але запевнив, що закон має широку підтримку серед грузинського суспільства. Президентка Саломе Зурабішвілі не підписала законопроєкт і не наклала на нього вето, пояснюючи, що не має наміру повертати його до парламенту.

"Ми, грузини, ніколи не боялися чужих оцінок, коли цього вимагали наша віра, здоровий глузд і відданість країні. Так ми зберегли свою ідентичність. Водночас у тій самій чужій країні ми бачимо дух мільйонів людей, згодних із цим законом. Цей закон захищає права всіх громадян, включаючи свободу вираження поглядів, щоб не порушувалися права інших, що є суттю та ідеєю справжньої демократії", — йдеться у дописі голови грузинського парламенту.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не підписала в установлені строки законопроєкти, які обмежують права ЛГБТ-спільноти, але й не наклала на них вето. Проте, відповідно до Конституції Грузії, якщо президент не підписав законопроєкт і не ветував документ – його підписує голова парламенту.

Пакет законів "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх": що про нього

Цей законодавчий пакет ініціювала 4 червня керівна партія Грузії "Грузинська мрія". Тоді у Євросоюзі заявили, що цей пакет має важливі наслідки євроінтеграції Грузії, однак його прийняли без належних громадських консультацій та ретельного аналізу, чи відповідає він відповідності європейським та міжнародним стандартам. Але вже 17 вересня пакет законів прийняли у третьому читанні.

Запропоновані керівною партією "Грузинська мрія" поправки передбачають, зокрема, заборону на реєстрацію будь-яких шлюбів, окрім союзу чоловіка та жінки, усиновлення неповнолітніх гомосексуальними парами та операції зі зміни статі. Крім того, медіа, рекламодавцям та кінотеатрам доведеться редагувати контент з урахуванням вимог закону.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, партія "Грузинська мрія" використала фото зруйнованих росіянами міст України у своїй передвиборчій програмі. Зокрема, знімки розмістили на передвиборчих банерах.

Головне