Спецтрибунал може бути створений на підставі міжнародної угоди чи угоди ООН та України, - Генпрокурор

Спецтрибунал може бути створений на підставі міжнародної угоди чи угоди ООН та України, - Генпрокурор

Спеціальний трибунал із притягнення до відповідальності військово-політичного керівництва росії може бути створений на підставі багатосторонньої міжнародної угоди або угоди між ООН та Україною. Також є інші механізми.

Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі "Ми-Україна". Він зазначив, що головним є те, що ідею підтримує велика кількість країн світу.

"Для нас найголовніше те, що сама ідея створення Спеціального трибуналу або іншої судової юрисдикції для покарання найвищого військового та політичного керівництва рф за злочини агресії підтримується зараз багатьма країнами", - сказав Костін.

За його словами, група країн, які підтримують створення трибуналу, "відпрацьовують, зокрема й юридичні механізми, за яких трибунал буде створено і працюватиме". Він також наголосив, що для українців та України головне, що весь демократичний світ об'єднався для того, щоб покарати російського президента Володимира Путіна та його оточення за злочин агресії. Найголовнішим є політичне рішення.

Генпрокурор повідомив, що Україна очікує на відповідну резолюцію Генеральної асамблеї ООН, яка передуватиме створенню самого механізму трибуналу. Ця резолюція очікується найближчими місяцями. Костін сподівається, що це буде в березні, але "це робота дипломатів".

Український генпрокурор пояснив, що для того, щоб суд був справді міжнародним, на думку України найкращим варіантом є створення цього трибуналу на підставі багатостороннього міжнародного договору, за прикладом Нюрнберзького.

Інша модель передбачає створення Спецтрибуналу на підставі угоди між ООН після підтримки резолюції Генасамблеї ООН про створення Спецтрибуналу та України. Тобто на підставі Угоди між ООН та Україною.

Костін додав, що розглядаються також інші механізми. У будь-якому випадку, він сподівається що трибунал буде створено. Це буде на підставі багатосторонньої міжнародної угоди або на підставі угоди між ООН та Україною після відповідної резолюції Генасамблеї.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, депутат Європейського парламенту Пятрас Ауштрявічюс розповів, що існує безліч аргументів та причин для створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Головне