Спецтрибунал проти рф стримуватиме акти агресії у майбутньому, - Річард Голдстоун

Спецтрибунал проти рф стримуватиме акти агресії у майбутньому, - Річард Голдстоун

Притягнення росії до відповідальності за напад на Україну попередить подібні агресії у майбутньому. Про це заявив суддя та перший головний прокурор міжнародних кримінальних трибуналів ООН у справах колишньої Югославії та Руанди Річард Голдстоун під час Лондонської конференції, що присвячена Спеціальному міжнародному трибуналу щодо злочину агресії.

"Важливо, щоб міжнародне співтовариство зробило цей крок не тільки для того, щоб притягнути до відповідальності тих, хто несе найбільшу відповідальність за звірства в Україні, а й для того, щоб стримувати акти агресії в майбутньому. Дії росії в Україні є серйозним випробуванням для міжнародного порядку, заснованого на правилах", - наголосив Голдстоун.

Разом з тим він висловив переконання, що Рада Безпеки та Генасамблея ООН мають санкціонувати створення Спеціального міжнародного трибуналу, адже він дозволить усунути бар'єр імунітету російського президента та судити російське рф за злочин агресії.

Виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів Марк Елліс зі свого боку зазначив, що війна, яку розпочала росія проти України, є злочином агресії, тобто кричущим порушенням міжнародного права.

"Війна росії проти України є найбільш кричущим порушенням міжнародного права - злочином агресії. Міжнародне співтовариство, зіткнувшись з таким порушенням міжнародного права, підійшло до критичного моменту: або злочин агресії переслідується зараз, або він стає назавжди "сплячим" і, таким чином, втрачає сенс у міжнародному праві. Якщо це станеться, це матиме серйозні наслідки для міжнародного порядку, заснованого на правилах, оскільки нормалізує агресію і відкриє двері для майбутніх порушень", - заявив Елліс.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Великій Британії у четвер, 1 січня, відбулась конференція, присвячена заснуванню спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Головне