Спецслужби рф намагалися проникнути в електронну систему планування операцій ЗСУ

Спецслужби рф намагалися проникнути в електронну систему планування операцій ЗСУ

Російські спецслужби намагалися проникнути в електронну систему планування операцій ЗСУ, але ці спроби були викриті Службою безпеки України.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, у результаті комплексних заходів було викрито та блоковано протиправні дії російських хакерів. Вони намагалися проникнути в українські військові мережі та організувати збір розвідданих.

"Оперативна реакція СБУ завадила спецслужбам рф отримати доступ до чутливої інформації щодо дій ЗСУ, локацій і переміщення Сил оборони, їхнього технічного забезпечення тощо", - йдеться в повідомленні.

При цьому оборонна кібероперація проводилась у взаємодії зі Збройними Силами України.

"З перших днів повномасштабної війни ми відбиваємо кібератаки російських спецслужб, які намагаються зламати нашу систему військового управління і не тільки. Проведена нами зараз операція – це кібероборона нашого війська", - пояснив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Він зазначив, що відповідальність за кібератаки лежить на хакерському угрупованні Sandworm. Воно підконтрольне російській воєнній розвідці.

У результаті розслідування встановлено, що для поширення "вірусів" у системі ворог робив основну "ставку" на захоплення українських планшетів на полі бою. У подальшому вони хотіли використовувати наявні на цих пристроях доступи та програми для проникнення в систему.

Загалом Служба безпеки виявила майже 10 ворожих шпигунських програм. Усі вони були призначені для отримання інформації із системи.

Нагадаємо, влада США працює з Конгресом, аби надати Україні додаткові 37 млн доларів допомоги для зміцнення кібербезпеки. Як зазначається, внаслідок щорічного засідання Кібердіалогу Україна-США в Таллінні 1 червня американська делегація підтвердила подальшу готовність до підтримки кіберзахисту України на тлі повномасштабного вторгнення росії.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, кібершахрайство в Україні в більшості йде з росії. Наразі дві третини компаній, що здійснюють шахрайські операції, є російськими. 

Головне