Сьогодні вночі українці зможуть спостерігати "зорепад Персеїди"

Сьогодні вночі українці зможуть спостерігати

У ніч на 13 серпня на жителів північної півкулі чекає пік "зорепаду Персеїди" - метеорного потоку, що щорічно з'являється в останній місяць літа з боку сузір'я Персея.

Як пише The Gurdian, метеоритний дощ у небі можна було спостерігати ще з 14 липня, проте найпотужнішим він буде саме сьогодні вночі. Очікується, що за годину буде до сотні "падаючих зірок". За прогнозом, видовищне астрономічне явище цього року завершиться 24 серпня.

Так звані "персеїди" утворюються в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфт-Таттла. Найдрібніші частинки, розміром із піщинку, згоряють у земній атмосфері, утворюючи "зірковий дощ".

"Дивно думати, що ці крихітні частинки пилу насправді є залишками матеріалу, з якого сформувалася вся Сонячна система. Отже, спостереження цим метеорним потоком має значення. Кожна смужка світла – вісник із минулого", - зазначила Люсі Грін, професор фізики в Університетському коледжі Лондона.

У південній півкулі "зорепад Персеїди" буде не настільки видовищним, однак спостерігачі за зіркам зможуть побачити інший метеорний потік, відомий як "зорепад Південні Дельта-Акваріди".

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні, 11 серпня, американська компанія Virgin Galactic Річарда Бренсона відправила трьох туристів на край космосу на борту свого космічного літака VSS Unity. До їх числа увійшли 80-річний учасник Олімпійських ігор 1972 року Джон Гудвін, 46-річна Кейша Шахафф та 18-річна Анастейша Майерс.

Головне