Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканування (фото)

Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканування (фото)

Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканера, щоб контролювати стан пам'ятки, повідомили в національному заповіднику "Софія Київська". Про це повідомили у Національному заповіднику "Софія Київська".

Отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг та фіксувати й контролювати усі процесі. Вони можуть вплинути на будівлю через вибухові хвилі від ракетних обстрілів: деформація, тріщини, просідання тощо.

Зазначається, що від початку повномасштабної війни унікальна національна святиня – Софійський собор перебуває під щоденною загрозою пошкодження або знищення, тому саме детальне оцифрування храму стало запорукою його збереження перед викликами війни.

Сканування провели ще в грудні 2022 року, воно забезпечує детальний опис поверхонь архітектурної пам'ятки з точністю до міліметрів, розповідають у "Софії Київській".

"Лазерне сканування архітектурних пам’яток стрімко розвинулося і забезпечує детальний опис поверхонь з точністю до міліметрів", – йдеться у повідомленні.

Сканування київського Софійського собору було здійснено за підтримки Європейської асоціації архітекторів кафедральних соборів.

Хмари точок і фотографії можна використати для створення детальних 2D-планів або 3D-моделей будівлі.

Як повідомляли “Ми-Україна”,на Київщині в одному з мікрорайонів Ірпеня демонтували пам’ятник радянському солдату.

Головне