Словенія та Україна підпишуть безпекову угоду наступного тижня

Словенія та Україна підпишуть безпекову угоду наступного тижня

Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар наступного тижня відправиться до Києва на церемонію підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною. 

Про це вона заявила в коментарі для RTV SLO.

“Йдеться про те, щоб такою угодою взяти на себе зобов'язання, що ми будемо допомагати Україні стільки, скільки буде потрібно”, - сказала президентка.

За її словами, Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ розробили текст угоди, яка, хоч і не є обов'язковим міжнародним договором, відображає політичну волю підтримати Україну у довгостроковій перспективі. Планується, що уряди обговорять угоду на наступному тижні.

Уже дев'ять країн-членів НАТО уклали подібні угоди з Україною.

Пірц Мусар підкреслила, що Україна виступає захисником міжнародного права і нещодавно Словенія вирішила виділити до 5 мільйонів євро гуманітарної допомоги для України, а також надіслала бронетехніку та інше озброєння. Також Словенія приєдналася до ініціативи Чехії з закупівлі великокаліберних боєприпасів для України.

Президент України Володимир Зеленський запросив Наташу Пірц Мусар відвідати Україну з державним візитом.

“Нещодавно на Саміті миру у Швейцарії президент наголосив, що тільки Київ може вирішувати, яка мирна угода і який зміст є прийнятними для країни. Вона переконана, що конференція є частиною більш тривалого процесу, частиною якого неодмінно стане росія”, - йдеться у повідомленні.

Як писали "Ми-Україна", Україна потребує засобів для знищення російських носіїв бомб, якими окупанти атакують українські міста та цивільне населення.

Головне