Скарб з глибин Темзи: бронзова гармата знайдена через 359 років після затоплення військового корабля (відео)

Скарб з глибин Темзи: бронзова гармата знайдена через 359 років після затоплення військового корабля (відео)

Британські дайвери зробили надзвичайне відкриття в естуарії Темзи, знайшовши бронзову гармату на місці корабельної аварії "Лондона" - військового корабля, що затонув у 1665 році внаслідок вибуху пороху.

Як пише Independent, це відкриття стало результатом 14-річних пошуків на місці корабельної аварії національного значення поблизу жвавого судноплавного шляху. "Лондон", збудований у 1654-1656 роках, був частиною флоту, відправленого у 1660 році для повернення Карла II з Нідерландів на англійський престол.

"Було так хвилююче бачити, як гармата піднімається із дна моря після багатьох років занурень на цьому місці. Це відкриття проливає нове світло на мої теорії про те, як корабель міг вибухнути і як він виявився розділеним на дві частини на морському дні", - розповів дайвер Стів Елліс.

Знайдена гармата, ймовірно, є середньорозмірною напівгарматою Співдружності, відлитою Джорджем Брауном близько 1656-1657 років. Вона була частиною комплекту з 76 бронзових гармат, якими був оснащений "Лондон" - один з чотирьох англійських військових кораблів з повним комплектом бронзових гармат на той час.

Дункан Вілсон, генеральний директор Historic England, підкреслив важливість цієї знахідки для розуміння історії озброєння "Лондона". Він зазначив, що не всі гармати були однаковими, оскільки деякі були захоплені з ворожих кораблів.

Науковці пояснюють, що видимість у гирлі Темзи вкрай погана , тому щоб виявити гармату мали скластися "ідеальні" умови. Робота на місці події ускладнювалась через сильні припливи та розташування затонулого судна поруч із жвавим судноплавним шляхом, яким регулярно проходять великі вантажні судна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця у Середземному морі був виявлений корабель зі старовинними амфорами. Знайшли скарб під час досліджень природного газу. 

 

Головне