Весною та літом ситуація з електроенергією в Україні значно покращиться

Весною та літом ситуація з електроенергією в Україні значно покращиться

Ситуація з електроенергією в Україні у прийдешній весняно-літній період, як очікується, суттєво відрізнятиметься від тієї, яку ми спостерігаємо зараз. Відключень електроенергії, скоріше за все, не уникнути, але ситуація буде кращою. 

Про це в ефірі "Ми-Україна" повідомив голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус. 

"Ми мусимо прожити цю зиму, десь за рахунок генераторів, десь за рахунок певних обмежень електроенергії, адже вона у дефіциті. І, дійсно, весною-літом сподіваємося, що ситуація буде дещо кращою. Можуть бути дефіцити, зберігатися обмеження, але, зазвичай весною-літом споживання електроенергії зменшується”, - розповів він. 

Водночас Герус наголосив на необхідності підготовки вже до наступного опалювального сезону 2023/24. Він зазначив, що Україні слід сконцентруватись на  створенні децентралізованої системи електропостачання.

“Однак буде наступна осінь та зима і вони можуть бути складними. Виходимо з того, що у нас є час до листопада, щоб зробити максимально все, щоб зменшити кількість проблем на наступний опалювальний сезон", - підкреслив він. 

Герус також анонсував план щодо запуску в Україні як мінімум 100 малих електростанцій до кінця поточного року. Їх встановлення стане суттєвою перешкодою на меті російського окупаційного війська знищити українську енергосистему.

Малі електростанції мають низку переваг, ключовою є її менша вразливість при масованих ракетних атаках. Одну таку пошкоджену ракетою або дроном станцію можна оперативно замінити іншою. Окрім того, навіть масованим обстрілом вивести з ладу цілу мережу МЕС неможливо. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, турецька компанія Karpowership підписала меморандум про намір поставити в Україну плавучі електростанції потужністю 500 МВт.

Головне