Ситуація складна, ми не будемо говорити, що проблем немає, - Міненерго

Ситуація складна, ми не будемо говорити, що проблем немає, - Міненерго

Росіяни упродовж трьох останніх тижнів масовано та прицільно б'ють по об'єктах енергетичної системи України. На сьогодні ситуація дуже складна, розповіла в ефірі марафону "Єдині новини" заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

"Енергетика від самого початку широкомасштабного вторгнення була одним з ключових об'єктів росіяни, однак зараз почались дуже масовані і прицільні атаки, направлені на об'єкти теплової генерації та підстанції, також були певні пошкодження гідроенергетики. Ситуація продовжує бути складною, ми не будемо казати, шо жодних проблем немає. Дійсно, енергетика зазнала дуже сильних втрат за останні тижні і для того, шоб ці втрати компенсувати ми застосовуємо різні механізми, різні перепідключення. Однак зараз однією з основних наших завдань є розбір завалів, оцінка стану обладнання та можливості його швидкого ремонту, а також запровадження додаткової генерації - малої розподіленої генерації - аби пройти без відключень пікові періоди", - зазначила вона. 

Гринчук розповіла, що вчорашній день українська енергосистема пройшла без дефіциту. В денні години Україні вдається навіть застосовувати експорт, однак увечері ситуація ускладнюється. Бувають дні, коли в пікові години енергетики залучають допомогу від партнерів. 

Відключення станом на 13 квітня діють у Харкові та області, є також обмеження для промисловості на Дніпропетровщині. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Міненерго Герман Галущенко напередодні закликав українців бути готовим до будь-яких сценаріїв на тлі посилення російський атак. Він не виключив можливість весняно-літніх блекаутів і, як і перед початком ОЗП, порадив людям запастися генераторами та пауербанками. Водночас Галущенко наголосив, що буде зроблено все можливе, аби їх не довелося використовувати.

 

 
 

Головне