Сильні дощі спричинили раптові повені у найбільшому місті Австралії

Сильні дощі спричинили раптові повені у найбільшому місті Австралії

В австралійському Сіднеї потужна злива у суботу, 8 червня, викликала несподівані повені. Через це довелося проводити рятувальні операції та евакуювати мешканців кількох низинних передмість, пише Reuters.

За період з опівночі до 5:00 ранку за місцевим часом служби з надзвичайних ситуацій провели 13 рятувальних операцій та отримали майже 300 звернень по допомогу від жителів Сіднея. Зранку Служба з надзвичайних ситуацій штату Новий Південний Уельс повідомила, що в передмістях на північному заході міста було видано десять наказів про екстрену евакуацію.

Національна метеослужба попередила про ризик серйозної повені пізніше в суботу на північному заході Сіднея, міста з населенням близько 5 млн осіб. Долина Гоксбері-Непін у Сіднеї є заплавою, вразливою до небезпечних повеней, оскільки вона живиться п'ятьма притоками і має вузькі місця, що обмежують потоки в море. Тому під час сильних дощів вода затримується.

Міністр з надзвичайних ситуацій Нового Південного Уельсу Джіхад Діб зазначив, що дощі обрушилися на переповнені водозбірні басейни, що призвело до "набагато глибшого ефекту".

"Наші дамби переповнені, наші водні шляхи переповнені, наші землі насичені водою", - заявив чиновник.

До цього повені у Східній Австралії спостерігались у квітні. Тоді він стихії було врятовано понад 150 людей.

За даними Австралійського агентства кліматичної служби, повені є другим за смертністю стихійним лихом після хвиль спеки в країні, на них припадає близько 20% смертей від природних катастроф у період з 1900 по 2022 рік.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями інтенсивні дощі спричинили повені на півдні Німеччини, що змусило оголосити режим природної катастрофи у десяти баварських громадах. 
 

Головне