Сіярто відповів, чи поїде Угорщина на Саміт миру

Сіярто відповів, чи поїде Угорщина на Саміт миру

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто повідомив, що його країна ще не прийняла рішення щодо участі в Саміті миру, який має відбутися у Швейцарії.

В інтерв'ю білоруському каналу ОНТ він пояснив, що Угорщина поважає зусилля Швейцарії в досягненні миру, але водночас ставить під сумнів доцільність проведення мирної конференції за відсутності обох сторін конфлікту.

За словами Сійярто, мирна конференція матиме реальне значення і найбільші шанси на успіх лише в тому випадку, якщо за столом переговорів будуть присутні обидві воюючі сторони - росія та Україна.

"Ми вважаємо, що мирна конференція має реальне значення і дає найбільшу надію на світ, якщо обидві сторони сидять за столом", - заявив він. 

Міністр наголосив на важливій відмінності в підході Угорщини до війни порівняно з іншими західноєвропейськими країнами. На відміну від тих, хто схильний вважати війну в Україні своєю власною війною і перебувати в стані конфлікту з Росією, Угорщина не відчуває себе стороною цього протистояння.

"Західні чи інші європейці схильні вважати, що війна в Україні – це і їхня війна. Вони схильні вважати, що вони також перебувають у стані війни з Росією. Ми так не відчуваємо. Я маю на увазі, що росія не нападала на нас...  Україна не бореться за нас", - зауважив Сіярто.

Він також навів слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який чітко заявив про відсутність військової загрози для будь-якого з союзників альянсу. У зв'язку з цим Сійярто поставив під сумнів доцільність розглядати цю війну як власну для тих країн, які не знаходяться під безпосередньою військовою загрозою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Володимир Зеленський здійснив офіційний візит до Філіппін, де вперше в історії двосторонніх відносин між країнами зустрівся зі філіппінським главою держави Фердинандом Маркосом-молодшим. Президент України висловив вдячність країні за її рішення взяти участь у Глобальному саміті миру. 

 

Головне