Швеція відкрита до розміщення у себе американської "ядерки"

Швеція відкрита до розміщення у себе американської

Влада Швеції заявила, що готова розмістити на своїй території американське ядерне озброєння у разі війни. Так прем'єр країни Ульф Крістерссон прокоментував шквал критики через урядову угоді зі США, яка на відміну аналогічних у Данії та Норвегії, не містить пунткт про заборону "ядерки".

"У разі війни це зовсім інше питання. Якщо трапиться найгірше, демократичні країни в нашій частині світу, звісно, мають бути в змозі захистити себе від країн, які можуть погрожувати застосуванням ядерної зброї", - цитує його заяву видання Expressen.

Крістерссон наголосив на тому, що членство Швеції в Організації Північноатлантичного договору та оборона країни націлена на те, щоб такого не сталось. 

"Якби Україна була членом НАТО, на неї б не напала росія" - підкреслив прем'єр. 

Нагадаємо, у квітні президент Польщі Анджей Дуда підтвердив готовність держави до розміщення ядерного озброєння на своїй території в межах програми Nuclear Sharing Північноатлантичного альянсу. Він додав, що це питання упродовж "деякого часу" є однією з тем польсько-американських перемовин.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у січні 2024 року стало відомо про плани США повернути ядерну зброю до Великої Британії вперше за 15 років, зважаючи на зростаючу загрозу від росії. Згідно з укладеними контрактами на новий об'єкт на авіабазі Королівських ВПС Лейкенхіт у Саффолку, США планують розмістити ядерні боєголовки, що втричі перевищують потужність бомби, скинутої на Хіросіму.

Головне