Швейцарія призначила спецпредставника з питань відновлення в Україні

Швейцарія призначила спецпредставника з питань відновлення в Україні

Уряд Швейцарії призначив спеціального представника з питань відновлення в Україні. Він почне роботу на початку 2025 року.

Про це повідомив посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Кілька тижнів тому ми призначили спеціального представника або делегата уряду Швейцарії з питань відновлення в Україні. Це спеціальна посада, посада високого рівня. Він стане до роботи в січні наступного року", - зазначив Бауман. 

Дипломат розповів про плани щодо подальшого залучення швейцарського приватного сектору до відбудови України. Першим кроком стане співпраця зі швейцарськими компаніями, вже присутніми в Україні, для реагування на нагальні потреби та збереження робочих місць. 

“Вони мають реагувати на гострі потреби української сторони. Також ми сподіваємося, що компанії збережуть і, можливо, навіть збільшать кількість робочих місць в Україні. Ми підтримуємо, наприклад, проєкти компаній, спрямовані на технічне та професійне навчання й освіту", - додав посол. 

Водночас Бауманн визнав, що страхування воєнних ризиків залишається проблемою, над якою потрібно працювати.

"Але я впевнений, що у Швейцарії є компанії у сферах, які цікаві Україні або для потреб України. На початку наступного року ми плануємо організувати fact-finding mission високого рівня з керівниками швейцарських компаній, які цікавляться процесом відновлення України", - повідомив посол.

Як відомо, за останні два з половиною роки Швейцарія витратила близько 470 млн швейцарських франків на допомогу Україні й 2,5 млрд швейцарських франків на підтримку українських біженців.

Як писав “Ми-Україна” раніше, Швейцарія підтримує китайсько-бразильську ініціативу щодо завершення війни в Україні. Крім того, на думку швейцарської сторони, ця пропозиція є альтернативою "войовничим промовам", які прозвучали в ООН як з української, так і з російської сторін.

Головне