Швейцарія посилила боротьбу з обходом санкцій з боку рф

Швейцарія посилила боротьбу з обходом санкцій з боку рф

Швейцарія посилила боротьбу з обходом санкцій з боку певних фізичних та юридичних осіб на користь росії. Ці люди та компанії використовують нейтральні країни для уникнення обмежень.

Про це повідомило агентство Reuters. Як зазначається, Державний секретаріат з економічних питань (SECO) створив групу фахівців. Вони займаються розслідуванням та забезпеченням виконання санкцій, які були введені швейцарським урядом внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну майже два роки тому.

Минулого року Швейцарію розкритикували за недостатнє запобігання приховуванню підсанкційними громадянами рф своїх коштів у швейцарських банках. Наприкінці 2023 року у Швейцарії вже заморозили активів на близько 7,7 млрд швейцарських франків. Це частина 150 млрд франків грошей росіян, які, як відомо, зберігаються у банках країни.

Крім того, SECO повідомив, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну вони отримали 230 повідомлень, які стосуються потенційного порушення санкцій за повідомленнями фінансових компаній, митників та інших країн. У результаті було розпочато 47 проваджень. З них 20 справ закрили, а дев'ять закінчились накладенням штрафів різного ступеня тяжкості. Приблизно 18 справ досі є активними. До них також додаються нові. Деякі справи передаються до Генеральної прокуратури.

"Складність цих справ дуже висока. Наприклад, за іншими компаніями часто ховаються компанії, і ми повинні встановити, хто є фактичним власником", - пояснив керівник відділу експортного контролю та санкцій SECO Саймон Плюсс.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Велика Британія стала першою країною, яка ввела санкції проти рф за смерть російського опозиціонера Олексія Навального у виправній колонії у п'ятницю, 16 лютого.

Головне