Швейцарія подовжила захист українських біженців до 2026 року

Швейцарія подовжила захист українських біженців до 2026 року

Федеральна рада Швейцарії вирішила до 4 березня 2026 року не скасовувати тимчасовий статус захисту (Status S) для українських біженців та продовжити відповідні заходи підтримки для тих, на кого він поширюється. Про це повідомляється у пресрелізі Федеральної ради Швейцарії.

"Очікується, що ситуація в Україні не зміниться в осяжному майбутньому. Тому на засіданні 4 вересня Федеральна рада вирішила не скасовувати статус захисту і продовжити до цього часу заходи підтримки цієї групи осіб", – йдеться в заяві уряду.

Це рішення вносить ясність не лише для українських біженців, а й для кантонів, громад та роботодавців на наступні 18 місяців.

“З огляду на членство Швейцарії в Шенгенській зоні Федеральна рада вважає життєво важливою тісну координацію з ЄС, який 13 червня вирішив продовжити тимчасовий захист українських біженців до 4 березня 2026 року”, – інформували в пресслужбі.

Зазначається, що у зв’язку з війною росії проти України Федеральна рада вирішила надати українським біженцям статус захисту S з 12 березня 2022 року. Це забезпечує тимчасовий захист тим, хто його потребує, доки їм загрожує серйозна загальна небезпека.

Станом на кінець серпня близько 66 000 українців мали статус захисту S у Швейцарії.

Нагадаємо, Вільнюс і Варшава готові навчати військових української армії. Навчання можуть пройти на спільній платформі. Про це повідомили на трансляції пресконференції президента Польщі Анджея Дуди з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Як писали "Ми-Україна" раніше, український футболіст, нападник футбольного клубу "Рома" Артем Довбик номінований на "Золотий м'яч". Інформація про це була оприлюднена на офіційній сторінці премії у соціальній мережі X (колишній Twitter).

Головне