Штати щорічно витрачають $7 млн на утримання конфіскованої супер'яхти російського олігарха

Штати щорічно витрачають $7 млн на утримання конфіскованої супер'яхти російського олігарха

Сполученим Штатам доводиться витрачати по 7 млн доларів щороку на утримання конфіскованої у підсанкційного російського олігарха супер'яхти Amadea. Уряд країни закликав суд дозволити пустити його з молотка ще до закінчення судових суперечок стосовно права власності на нього, пише The Guardian.

Розкішне судно було заарештоване ще у травні 2022 року владою Фіджі. Конфіскація сталась на підставі ордера, виданого США. У документі вказувалось, що яхта перебуває у власності російського олігарха та мільярдера Сулеймана Керімова, проти якого Вашингтон запроваджував санкції у 2014 та 2018 роках у відповідь на агресію рф в Сирії та Україні. 

Супер'яхта мала б вже давно бути продана на аукціоні, проте цьому завадив ексочільник російської "Роснєфті" Едуард Худайнатов (обіймав посаду в 2010-2013 роках). Він заявив, що є власником Amadea, а оскільки його прізвище у санкційних списках США немає, то і конфіскація яхти і її продаж є незаконними.

"У попередніх судових матеріалах прокурори заявляли, що Худайнатов виступає у ролі підставного власника Amadea, щоб замаскувати роль Керімова, а витрати на утримання яхти є необхідними для збереження її вартості", - пише видання.

У Худайнатова є час до 23 лютого, щоб відповісти на запити прокуратури США. Якщо американському уряду все ж вдасться пустити конфісковану яхту з молотка, то найбільші ймовірно, виручені від продажу кошти США передадуть Україні. 

Нагадаємо, у лютому Україна націоналізувала нафтогазові активи російського підсанкційного олігарха з рф Едуарда Худайнатова на 500 млн гривень.

Як писав "Ми-Україна" раніше, радник президента Олег Устенко заявив, що рф має сплатити Україні компенсацію у розмірі понад 750 мільярдів доларів тільки прямих збитків. Якщо додати непрямі збитки, то цифра може піднятися до одного трильйона доларів.

Головне