Шпигував за літаками ЗСУ на Кіровоградщині: СБУ затримала російського інформатора

Шпигував за літаками ЗСУ на Кіровоградщині: СБУ затримала російського інформатора

У Кропивницькому затримали особу, яка працювала інформатором для російських спецслужб. Чоловік збирав розвіддані дані щодо Повітряних Сил ЗСУ, зокрема, вивчав напрямки та частоту польотів українських бойових літаків, включаючи фронтові бомбардувальники та винищувачі.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, чоловік намагався визначити аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами Збройних Сил України. Отриману інформацію він передавав до телеграм-каналів, спеціально створених російськими спецслужбами для збору розвідувальної інформації про українських захисників.

Щоб уникнути виявлення, він систематично змінював нікнейм свого профілю у месенджері та користувався проксі-сервером для анонімізації. Затримали його вдома, під час обшуків вилучили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій.

За слідчими даними, особа, яка працювала інформатором, є мешканцем Кропивницького. Понад три місяці тому він потрапив під увагу російських спецслужб через свої антиукраїнські публікації у соцмережах.

Його затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Особі загрожує до 8 років позбавлення волі.

Напередодні на Запоріжжі затримали охоронця дитсадка, який наводив ворожі ракети на будинки.  за наведенням цієї особи російські окупанти, зокрема, обстріляли житлові будинки у селищі Степногірськ, що у Васильківському районі Запорізької області, напередодні 2024 року. Внаслідок цього удару загинув 43-річний чоловік.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в Киргизстані розбився військовий вертоліт Мі-8.

Головне