Шкода довкіллю від війни рф в Україні сягнула 2 трлн грн: найбільші збитки від викидів в повітря

Шкода довкіллю від війни рф в Україні сягнула 2 трлн грн: найбільші збитки від викидів в повітря

Шкода довкіллю нашої країни від бойових дій, які тривають на території Україні вже понад рік, складає близько двох трильйонів гривень.

Такі дані в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна" навів очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

"На сьогодні, за нашими оцінками, загальна сума збитків вже майже два трильйони гривень. Практично половина цієї суми - це збитки від несанкціонованих викидів в повітря: це вибухи мін, снарядів, горіння лісу, пожежі на нафтобазах та інше. Десь 25% - це збитки від забруднення ґрунтів. Далі ми окремо обраховуємо збитки від забруднення водних ресурсів і намагаємося їх систематизувати", - розповів міністр.

Стрілець зазначив, що напередодні мав нараду з Офісом генпрокурора. Обидва відомства мають намір спільно напрацювати пілотні кейси щодо стягнення збитків, не чекаючи завершення війни. Міністр анонсував, що скоро буде представлена спільна дорожня карта дій.

Нагадаємо, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко у блозі для “Ми-Україна” розповіла, що з 24 лютого 2022 року зафіксовано 2317 фактів шкоди довкіллю нашої країни. Нараховані збитки становлять 1 трильйон 898 мільярдів гривень. З них:

  • 843 млрд грн – засмічення земель відходами;
  • 11,5 млрд грн – забруднення ґрунтів;
  • 986 млрд грн – шкода за забруднення повітря( горіння нафтопродуктів, лісові пожежі, загоряння промислових підприємств,  об’єктів критичної інфраструктури).

Як писав "Ми-Україна" раніше, 13 квітня України Володимир Зеленський провів військовий кабінет з керівниками сектору оборони, командувачами, розвідкою та ОП. Там обговорили бойові дії та постачання озброєння.

Головне