Шістьох українських дітей повернуть із рф за посередництва Катару, – ЗМІ

Шістьох українських дітей повернуть із рф за посередництва Катару, – ЗМІ

Шістьох українських дітей повернуть із росії, згідно угоди, яку уклали за посередництва Катару. Наразі неповнолітні перебувають у своїх родичі або на території росії, або на окупованих територіях.

Про це повідомила інформаційна агенція Reuters з посиланням на представника Катару та джерело, яке бере участь у поверненні дітей. Як зазначається, діти їдуть назад в Україну через російську столицю - Москву.

У ЗМІ розповли, що це вже друга фаза повернення дітей за посередництва Катару. Раніше, у жовтні, було повернено чотирьох неповнолітніх. Переговори щодо повернення дітей тривали щонайменше з квітня цього року.

Катар погодився стати посередником на прохання України під час візиту в Київ у липні 2023 року прем’єр-міністра Катару шейха Мохаммеда бін Абдулрахмана аль-Тані. Дітей збираються повернути їхнім найближчим родичам в Україні.

Катарський чиновник у коментарі Reuters розповів, що процес повернення передбачав наступні кроки: отримання згоди сімей, ідентифікацію неповнолітніх і перевірку ідентифікаційної інформації, координацію з гуманітарними організаціями та матеріально-технічні заходи. Дітей, яких повертали, супроводжували катарські дипломати.

Нагадаємо, близько 20 000 дітей були вивезені з України до росії або на окуповану росією територію без згоди родини чи опікунів. Росіяни відкидають звинувачення та заявляють, що нібито "захистили вразливих дітей від зони бойових дій".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, з Авдіївки нарешті вдалося вивезти всіх дітей, розповів очільник МВА Віталій Барабаш.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.