Шість в ряд: українці зможуть побачити рідкісний великий парад планет 3 червня 

Шість в ряд: українці зможуть побачити рідкісний великий парад планет 3 червня 

Вже наступного тижня українці та жителі інших країн зможуть стати свідками рідкісного астрономічного явища - параду планет. 3 червня шість планет - Меркурій, Марс, Юпітер, Нептун, Сатурн та Уран - вишикуються в один ряд, пише The Guardian.

Парадом планет називається явище, коли кілька планет нашої Сонячної системи вишиковуються по один бік від центрального світила у відносно вузькому секторі небесної сфери. Залежно від кількості планет, залучених до цього небесного дійства, розрізняють малий парад (чотири планети), великий парад (шість планет) та повний парад (усі планети Сонячної системи).

Цього разу на ранковому небі 3 червня нас очікує захопливе видовище - планети розташуються по діагоналі, немов на парадному шикуванні. Найвище над обрієм виблискуватиме Сатурн, за ним ми побачимо Нептун, Марс, Уран та Меркурій. А от найближчим до земного горизонту буде Юпітер. Однак справжньою зіркою цього "космічного шоу" стане Марс - його помаранчеве сяйво, підсилене близькістю до Місяця, буде найяскравішим і найпомітнішим. Найкращий час для спостереження за цим незвичайним небесним явищем - близько четвертої години ранку.

Меркурій та Юпітер, хоча й братимуть участь у цьому параді, можуть виявитися справжнім випробуванням для спостерігачів. Яскраве світло світанку маскуватиме ці планети, тож для їх виявлення доведеться озброїтися біноклем. Але навіть з оптичними приладами полювання на ці космічні світила може ускладнитися через земні перешкоди на кшталт будівель чи дерев, що застують горизонт.

Сатурн, хоч і підніметься над обрієм десь о другій годині ночі, розкриє свою справжню красу лише тоді, коли небо почне прояснюватися. Проте розгледіти знамениті кільця цього газового гіганта без допомоги телескопа навряд чи вдасться. А от Уран, на відміну від своїх примхливих сусідів, буде доступний для спостереження неозброєним оком. Щоправда, для цього доведеться дочекатися, поки небо достатньо потемнішає.

Як писав "Ми-Україна" раніше, японські науковці перебувають на порозі історичного досягнення - вперше в космос буде відправлено супутник, виготовлений з деревини

Головне