Щоб протистояти рф та Китаю: Британія збільшить витрати на армію на $6 млрд

Щоб протистояти рф та Китаю: Британія збільшить витрати на армію на $6 млрд

Велика Британія вирішила наростити витрати на свої збройні сили на п'ять млрд фунтів (понад шість млрд доларів) в межах оновленої стратегії протидії загрозам з боку росії та КНР. Окрім того, британська влада розраховує довести оборонні видатки до рівня 2,5% від ВВП. 

Як пише Sky News, в оновленій стратегії головними пріоритетами визначені:

  • усунення “фундаментального ризику” для європейської безпеки, що надходить від Кремля;
  • позбавлення російського диктатора Володимира Путіна можливості отримувати вигоду від повномасштабної війни, яку він розв’язав в Україні. 

Британський прем’єр Ріші Сунак наголосив, що додаткові кошти будуть спрямовані на нарощування запасів боєприпасів та фінансування заходів ядерного стримування. Водночас в оборонному відомстві країни вважають суму у 6 млрд доларів недостатньою. 

В урядовій заяві вказано, що оновлений огляд “викладає, як Великобританія адаптує підхід до Китаю, щоб впоратися з визначальним викликом, який представляє дедалі серйозніша військова, фінансова та дипломатична діяльність Комуністичної партії Китаю”. 

“Прем'єр-міністр задав уряду направлення для послідовного та надійного підходу до Китаю, заснованого на національних інтересах та узгодженого з нашими союзниками”, - вказано у ній.

В новому огляді, як пише видання, буде викладено яким чином Британія збирається реагувати на нові виклики та загрози від Москви та Пекіна. Початковий документ був опублікований два роки тому, ще тоді росію назвали "найсерйознішою загрозою" безпеці Великої Британії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, "група Вагнера” втратила на війні в Україні половину набраних ув’язнених. Окрім того, вона наразі не може набирати нових зеків через заборону російської влади.

Головне