Щоб не через росію: Казахстан купив танкери для транспортування нафти в Європу

Щоб не через росію: Казахстан купив танкери для транспортування нафти в Європу

Казахстан вирішив закупити нафтові танкери для перевезення нафти в Європу Чорним і Каспійським морями. Як пише Bloomberg, таким чином країна намагається позбутися від необхідності використовувати систему магістральних нафтопроводів, що йдуть через рф.

Видання зазначає, що національна нафтогазова компанія Казахстану "КазМунайГаз" вже придбала два кораблі місткістю по 8000 тонн кожен. У планах - купити ще два, розповів заступник голови Міненергетики країни Ерлан Аккенженов.

Він зазначив, що пошук альтернатив триває навіть попри те, що транспортування енергоносія "трубами" через російську територію є найбільш вигідним шляхом. Йдеться про Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), яким нафта йде з Атирауської області до порту Новоросійська.

За офіційними даними, з січня 2023 року Казахстан уже експортував 300 000 тонн нафти через Каспійське море та через нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан і має намір відправити ще близько 1,5 млн тонн. Водночас по КТК за цей час було експортовано близько 40,5 млн тонн.

Видання пише, що Казахстан також має змогу наростити експорт ресурсу до Китаю до 6,5 млн тонн на рік з 1 млн, запланованого на 2023 рік.

"Це буде залежати від економічних інтересів виробників. Ми також прагнемо відновити та збільшити експорт нафтопродуктів до Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану та Європи. Казахстан уже відправляє мазут до Європейського союзу", – сказав Аккенженов.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку повномасштабної війни в Україні постраждали 1624 об’єкти культурної інфраструктури.

Головне