Ще 15 000 людей залишаються в Енергодарі, — мер міста

Ще 15 000 людей залишаються в Енергодарі, — мер міста

В окупованому Енергодарі Запорізької області досі знаходяться близько 15 000 жителів, переважна більшість з них - люди літнього віку. До російського вторгнення у місті проживало понад 53 000 осіб.

В ефірі "Ми-Україна" міський голова Дмитро Орлов розповів, що хоча кількість блокпостів на виїзді з міста зменшується, людям важко виїхати, особливо тим, хто має український паспорт.

"Кількість блокпостів на окупованій території зменшується. Але більш ретельно перевіряють на кожному з них, особливо, коли немає російського паспорта. Людям з українським паспортом дуже небезпечно пересуватися", — зазначив він.

Орлов додав, що в Енергодар нині нараховується 5000-6000 працівників Запорізької АЕС і близько половині з них окупанти заблокували перепустки на станцію. На роботу вони ходити не можуть, так само у них немає змоги виїхати з підконтрольного росії населеного пункту, оскільки їх не пропускають на блокпостах.

За словами мера, кількість завезених в місто росіян є досить невисокою, на відміну від, наприклад Мелітополя.

Нагадаємо, раніше цього місяця місцева влада Енергодару закликала жителів залишити місто, оскільки ситуація на Запорізькій АЕС може вийти з-під контролю у будь-який момент. Тим, для кого виїзд наразі неможливий, радять, якщо є власний транспорт, тримати його повністю заправленим. Мають бути тривожні валізи, зібрані документи, більш коштовні речі та засоби виживання на перший час.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Києві-Печерській лаврі 4 липня працює комісія Міністерства культури, яка має опечатати п’ять корпусів. Втім, священники погодились повернути державі лише два. Члени комісії не змогли потрапити до Лаври через вірян, представники заповідника вже викликали поліцію.

Головне