Сенат США одноголосно проголосував заборону на імпорт урану з росії

Сенат США одноголосно проголосував заборону на імпорт урану з росії

Верхня палата американського Конгресу підтримала проєкт закону, яким передбачено запровадження заборони на імпорт російського урану в США. Голосування в Сенаті відбулось 30 квітня. 

Як пише Reuters, відповідне рішення було підтримано одноголосно, жоден із законодавців не виступив проти. Документ набере чинності за 90 днів. 

У законопроєкті міститься пункт, який застосовуватиметься у разі якщо реакторам у США бракуватиме палива. Додатково, ним передбачена сума у 2,7 мільярда доларів на розвиток американської промисловості з переробки урану.

Статистика Управління енергетичної інформації США (EIA) свідчить про те, що за підсумками 2022 року американські АЕС імпортували близько 12%  урану з рф. 

"Вайомінг має уран, здатний замінити російський імпорт, і ми готові його використовувати. Наше двопартійне законодавство допоможе позбавити російську військову машину фінансування, відродити американське виробництво урану і дати поштовх інвестиціям в американський ланцюжок поставок ядерного палива", - прокоментував представник сенатського комітета з енергетики республіканець Джон Баррассо.

Нагадаємо, днями стало відомо, що Білий дім зайнявся вивченням можливості запровадженням заборони на імпорт збагаченого урану російського походження. В адміністрації США Джо Байдена розраховували зробити це, скориставшись своїми адміністративними повноваженнями, поки Конгрес не прийняв відповідний закон.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голови Міненерго країн, які входить до "Великої сімки", спромоглись дійти згоди стосовно декарбонізації своїх економік, шляхом закриття всіх вугільних електростанцій у першій половині 2030-х років. 

 

 

Головне