Сектор Гази: Збройні сили Ізраїлю розглядають ідею затоплення тунелів ХАМАС, - WSJ 

Сектор Гази: Збройні сили Ізраїлю розглядають ідею затоплення тунелів ХАМАС, - WSJ 

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) вивчає можливість затоплення мережі тунелів у Смузі Гази, які використовуються бойовиками палестинського угруповання ХАМАС, морською водою. Про це пише WSJ із посиланням на дані невказаних американських чиновників. 

Співрозмовники видання розповіли, що ізраїльське військо вже накопичило вдосталь насосів, які могли б бути використаними для реалізації цього наміру. При цьому як мінімум п'ять одиниць цього обладнання військові ЦАХАЛ вже встановили за півтора кілометра на північ від табору біженців Аль-Шаті. Кожен з встановлених насосів здатен перекачувати тисячі кубів води за годину. 

Як відомо, бойовики терористичного угруповання раніше неодноразово заявляли, що утримують захоплених 7 жовтня в Ізраїлі бранців "безпечних місцях та тунелях".

Представник ЦАХАЛ на запит WSJ коментувати зазначений план щодо затоплення мережі тунелів відмовився, проте підкреслив, що Збройні сили країни "діють з метою ліквідації терористичного потенціалу ХАМАС різними способами, використовуючи різні військові та технологічні інструменти".

Вперше цією ідею, за даними видання, Ізраїль поділився зі США ще минулого місяця. Проте керівництво країна поки що ще "не ухвалило остаточного рішення, чи йти далі, чи виключити його".

Нагадаємо, напередодні, 4 листопада, Ізраїль розпочав проведення наземної операції на півдні Сектору Гази. У ЦАХАЛ заявили, що операція буде "такою ж потужною, як і на півночі сектору Гази".

Як писав "Ми-Україна" раніше, у листопаді стало відомо про наміри Ізраїлю заснувати буферну зону на кордоні зі Смугою Гази після повного завершення бойових дій. Своїми намірами ізраїльська сторона вже поділилася з низкою країн Арабського світу, Єгипет, Йорданію, ОАЕ та Саудівську Аравію зокрема.

Головне