СБУ затримала високопосадовців регіональних митниць, які обклали "даниною" українських імпортерів

СБУ затримала високопосадовців регіональних митниць, які обклали

Служба безпеки України викрила трьох посадовців на митниці, які обклали "даниною" українських імпортерів. Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

За даними спецслужби, корупційні схеми були налагоджені у Київській, Рівненській та Одеській областях. Харабники вимагали від українських підприємців, які займаються імпортом зарубіжної продукції, платити їм гроші.

У СБУ додали, що у Рівному на хабарництві було викрито першого заступника начальника обласної митниці.

"Посадовець налагодив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне митне оформлення іноземних товарів. У разі несплати - на перевізників очікували "додаткові" перевірки вантажів та супровідної документації. Це призводило до штучного затягування строків митного контролю і, як наслідок, зривало договірні зобов’язання імпортерів щодо своєчасної доставки продукції замовникам", - встановила Служба безпеки.

У Києві за побори затримали заступника начальника одного із митних постів столичної митниці. Він вимагав гроші з компаній, які вели зовнішньоекономічну діяльність.

"За даними слідства, чиновник вимагав гроші з підприємців за нестворення штучних перешкод під час митного оформлення зарубіжних товарів. До незаконної діяльності він залучив митного брокера, який виступав посередником для ведення "переговорів" з імпортерами та передачі "на гору" одержаних хабарів", - йдеться у повідомленні.

Третього чиновника, яким виявився начальник одного із митних постів на Одещині, викрили разом зі створеним ним злочинним угрупованням.

"Зловмисники вимагали від імпортерів різні суми хабарів, які залежали від обсягів та виду товарів", - зазначили у СБУ.

На підставі отриманих матеріалів трьом чиновникам митниці та двом їхнім спільникам оголосили підозру відповідно до ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 10 років ув'язнення та конфіскація майна.

Як повідомляли "Ми-Україна", співробітники Національної поліції України затримали на хабарі посадовця Київської митниці

Головне